Einsteinweg 35A | 3752 LW | Bunschoten
033-20 53 466 (09:30 - 12:00 en 13:00 - 16:30)

GPS in het nieuws: Track & Trace in de Noordzee

GPS in het nieuws: Track & Trace in de Noordzee

Wie het over GPS oplossingen heeft denkt al snel aan diefstalbeveiliging, rittenregistratie of live track & trace in de wereld van voer- en vaartuigen. Begin deze week kwam er een verrassend nieuwsbericht voorbij over een wel hele bijzondere andere GPS oplossing. Vandaag in mijn blog vertel ik jullie daar meer over.

GPS en de tonijn
Zoals bovenstaande kop al zegt, wordt GPS ingezet om de tonijn te volgen. Waarom vraag je jezelf af? Even een klein stukje geschiedenis. De tonijn is al ruim vijftig jaar verdwenen uit de Noordzee. Sinds kort is hij terug in het Scandinavische deel van de Noordzee, en dat is bijzonder. Samen met het WNF gaan Zweedse en Deense onderzoekers nu de vissen voorzien van GPS door middel van een tag. Dit is noodzakelijk om erachter te komen waarom de tonijn terug is.Hierdoor kunnen de onderzoekers bestuderen waar de vissen vandaan komen en waar zij naar toe zwemen. De vis kan zwemt namelijk met gemak tienduizenden kilometers.

Het onderzoek
Om een GPS tag te plaatsen, wordt het visverbod op de tonijn op hoge uitzondering opgeheven. Na het vangen van de vis wordt de tag aan de buitenkant van de vis bevestigd. Hierna kan de data verzameld gaan worden. Wanneer de data vrijkomt is pas de vraag; de GPS tag moet namelijk eerst loskomen van de vis waarna de zender naar de oppervlakte zal drijven. Wordt vervolgd!

Toekomst
Aan de hand van de data willen de onderzoekers beschermingsmaatregelen toepassen in de voedselgebieden van de vis. Zullen we over een paar jaar de tonijn voorbij zien komen in Nederland? Dat is nog maar de vraag.

Wel bewijst dit nieuwsbericht weer hoe breed inzetbaar GPS is. Ben je op zoek naar een GPS oplossing? De mogelijkheden zijn  eindeloos! Check jouw branche op onze site. Staat je branche er niet bij? Mail of bel ons gerust voor een passende GPS oplossing.

Bron: NOS.nl

 

 

Vragen? Live Chat

0000