Einsteinweg 35A | 3752 LW | Bunschoten
033-20 53 466 (09:30 - 12:00 en 13:00 - 16:30)

4 aannames over het GPS systeem die niet kloppen

Over GPS bestaan veel aannames en misverstanden. In dit blog wil ik enkele veel voorkomende misverstanden met jullie bespreken én uit de wereld helpen.

  1. Het beste GPS-bereik bevindt zich midden in druk bevolkte gebieden zoals een binnenstad.

Een aanname die in het algemeen niet klopt. Het beste GPS bereik heb je namelijk in gebieden met open plekken met vrij zicht op de hemel. Denk hierbij aan weilanden of andere open plekken. Hierbij maakt het niet uit over GSM masten o.i.d. in de buurt staan. GPS ontvangst gaat om satellieten. Van de 31 die er in de ruimte hangen zijn er slechts 3 nodig om jouw locatie te bepalen, waar ook ter wereld.

Een stad is juist de plek voor belemmeringen; Hoge gebouwen, veel verdiepingen, parkeergarages etc. laten geen signaal door. Wanneer je dus onder in een garage staat, is de kans klein dat je een GPS signaal ontvangt. Open plekken in een stad als pleinen of parken kunnen daarentegen ideaal werken als ontvangstplek.

  1. Amerika heeft een monopoliepositie op het GPS netwerk

Dit is deels waar. Wereldwijd wordt vooral het Amerikaanse GPS netwerk gebruikt. Toch zijn er meerdere netwerken. Denk hierbij aan het Russische Glonass, het Chinese BeiDou en het Indiase IRNSS. Om onafhankelijker te zijn van Amerika is ook Europa bezig aan een eigen GPS systeem: Galileo. In 2020 moet dit systeem volledig operationeel zijn.

Wil je meer lezen over het Europese GPS systeem? Lees dan mijn blog over Galileo.

  1. GPS trackers die ik in Nederland koop werken niet in het buitenland

Trackers werken in principe over de gehele wereld. Wel geldt hiervoor dat ze contact moeten kunnen maken met het GPS of GPRS netwerk. Het belangrijkste hierbij is dat er een simkaart wordt gebruikt die ook in het buitenland werkt. Dit kan een provider zijn uit Nederland of een lokale provider. Bij My GPS tracker werken wij met simkaarten die in meer dan 85 landen werkt zonder extra kosten.

Benieuwd om welke landen dit gaat? Lees in onze FAQ de landenlijst.

  1. Een GPS tracker kan enkel locaties versturen.

Een tracker is primair een device dat locaties verstuurt naar bijvoorbeeld een portal waar deze locatie ingezien kan worden. Toch is een tracker vandaag de dag veel meer dan dat. Door middel van notificaties kunnen tracker ingesteld worden en situaties in de gaten houden en de beheerder daarvan op de hoogte stellen.

Een overzicht van enkele van de vele mogelijkheden:

  • Geofencing: Creëer een virtueel hek. Wanneer een object dit hek verlaat, krijg je een melding.
  • SOS alarm: Wanneer de noodknop ingedrukt wordt ontvangt de beheerder een melding.
  • Snelheid: Ontvang een melding wanneer object harder of zachter gaat dan X km per uur.
  • Remmen: Ontvang een melding wanneer een object plotseling remt.
  • Acceleratie: Ontvang een melding wanneer een object te hard accelereert.

Een GPS is dus veel meer dan enkel een locatievoorziener. Het is een device dat dankzij zijn locatie veel meer situaties uit kan lezen.

In dit blog heb ik enkele misverstanden over GPS willen verduidelijken. Heb je toch nog vragen over de werking van dit systeem? Neem dan gerust contact met ons op.

Vragen? Live Chat

0000