Wat je moet weten over GPS tracking en privacy – Wijzigingen voor 2025?

GPS tracking is bijna niet meer weg te denken uit het hedendaagse wereldbeeld. Steeds meer bedrijven kiezen voor GPS tracking systemen om bepaalde processen te optimaliseren of kosten te besparen. Maar ook particulieren gebruiken steeds vaker GPS tracking in het dagelijks leven, bijvoorbeeld om hun eigen voertuig te volgen, GPS oplossingen bieden talloze voordelen. Maar met het gebruik van deze technologie ontstaan ook belangrijke vragen omtrent GPS tracking en privacy. In deze blog lees je alles over de wet- en regelgeving voor GPS tracking en privacy in 2025, en waar je rekening mee moet houden.

Waarom is GPS tracking en privacy zo belangrijk?

GPS tracking is een bewezen waardevolle toevoeging voor werkgevers en bedrijven in diverse sectoren. Tegenwoordig worden deze systemen veelal toegepast in logistiek en transport, waar GPS volgsystemen worden gebruikt om verschillende bedrijfsassets te volgen. Deze tracking systemen verzamelen waardevolle, maar soms ook gevoelige informatie, zoals locatie-informatie. Het verzamelen en verwerken van deze data roept vragen op over privacy; hoe wordt deze informatie opgeslagen, wat wordt er mee gedaan en hoe wordt deze beschermd? Als werkgever kunnen GPS systemen waardevolle data opleveren, mits je voldoet aan de privacywetgeving. Gezien de toenemende digitalisering is het geen verrassing dat wetgevers hier regels voor hebben. Maar welke wet- en regelgeving geldt er dan voor het gebruik van GPS tracking en privacy in 2025?

Wat verandert er in 2025 voor GPS tracking?

De voordelen van GPS tracking zijn helder, maar bij de toepassing van deze technologie is privacywetgeving erg. Welke wet- en regelgeving voor GPS tracking is van toepassing in 2025? Sinds 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming van kracht binnen de Europese Unie. Deze wetgeving heeft een grote impact gehad op hoe bedrijven omgaan met persoonsgegevens. In 2025 worden enkele van dit soort regels verder aangescherpt, vooral op het gebied van locatiedata. Wat betekent dit voor GPS tracking en privacy? Bedrijven die GPS tracking gebruiken, moeten in 2025 nog transparanter zijn over hoe ze data verzamelen, wat het doeleinde is van de data en hoe lang het wordt bewaard.

Een van de belangrijkste wijzigingen in privacywetgeving voor GPS tracking is de verplichting voor bedrijven om expliciet toestemming te vragen aan werknemers voordat deze GPS tracking systemen worden toegepast. Dit geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor klanten en andere betrokken partijen. Bovendien moeten bedrijven – nadat er toestemming is verleend – kunnen aantonen dat de verzamelde data op een veilige manier wordt verwerkt en opgeslagen.

AVG en GPS tracking systemen

De eerder genoemde AVG, wat staat voor Algemene verordening gegevensbescherming, blijft in 2025 een belangrijk kader voor het gebruik van GPS tracking systemen. De laatste jaren wordt er meer nadruk gelegd op ‘privacy by design’. Dit houdt in dat tijdens de ontwerpfase van GPS systemen al rekening moet worden gehouden met privacy. Op die manier moet de technologie automatisch voldoen aan de nodige privacywetgeving. Verder zijn de volgende regels van toepassing uit de AVG voor GPS tracking systemen:

  1. Gerechtvaardigd belang: Het gebruik van GPS tracking moet een gerechtvaardigd belang hebben. Als werkgever moet je de inzet van deze systemen kunnen beargumenteren. Dit belang moet zwaarder wegen dan het belangen van werknemers, zoals hun recht op privacy.
  2. Noodzaak: Het monitoren van werknemers moet noodzakelijk zijn om een bepaald doel te behalen. Dit betekent dat er geen andere manieren zijn die minder impact hebben op de gegevens van werknemers.
  3. Informatieplicht: Als je GPS tracking wilt inzetten moeten werknemers verplicht worden geïnformeerd dat er data wordt verzameld, om welke data het gaat, waarom en wanneer deze wordt verzameld.
  4. DPIA: Voordat je data gaat verzamelen middels GPS tracking, kun je een DPIA (data protection impact assessment) uitvoeren. Dit is een analyse van de mogelijke privacyrisico’s, waarna maatregelen kunnen worden getroffen om deze risico’s te verkleinen.
  5. Instemming ondernemingsraad: Bij de invoering van een regeling omtrent de controle of monitoring van personeel, zoals GPS tracking, moet een ondernemingsraad (OR) instemmen voordat deze technologie mag worden toegepast.

Wat betekent dit voor jou?

Wat betekenen al deze regels voor GPS tracking en privacy? Geen zorgen, de toepassing van GPS tracking zal nog altijd van grote waarde zijn voor jouw organisatie. Het is daarbij wel belangrijk om alert te blijven dat het gebruik van deze technologie volgens de privacywetgeving verloopt. Als werknemer kun je erop vertrouwen dat verzamelde data beter wordt beschermd. GPS tracking is een krachtige tool die veel voordelen biedt. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudige ritregistratie of de lokalisering en zonebeveiliging van machines middels GPS voor machines.

My GPS Tracker: jouw partner voor branchespecifieke oplossingen

GPS tracking systemen zijn onmisbaar geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Ze bieden veiligheid, efficiëntie en helpen processen te optimaliseren en operationele kosten te verlagen. My GPS Tracker biedt GPS oplossingen op maat voor verschillende sectoren. Iedere branche heeft unieke behoeften. Daarom ontwikkelen wij maatwerk GPS systemen die perfect aansluiten op jouw wensen, of je nu actief bent in transport, logistiek, de bouw of een andere sector. Met de systemen van My GPS Tracker ben je voorbereid op de wet- en regelgeving in 2025 en haal je het maximale uit de mogelijkheden van GPS-tracking.

Meer weten over GPS tracking?

Wil je meer weten over GPS tracking en privacy, of ben je benieuwd hoe My GPS Tracker daarbij kan helpen? Neem dan contactmet ons op.

Krijg directe een offerte op maat

Bel mij terug voor meer informatie